Kurumsal
Başkan

Geri dönüşümü sağlanamayan, geri dönüşümü olmayan tek şey topraktır.

İnsanlığın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan tarım sektörü, tarımın yapılması için gerekli olan toprağa biz çiftçiler, üreticiler gözümüz gibi bakmalı, canımız gibi korumalıyız, çünkü gidebileceğimiz ne başka bir dünya, ne de başka bir Türkiye vardır. Toprağımıza, toprağı işleyen çiftçimize sahip çıkmalı, sahip çıkan politikaları ve uygulayıcılarını sahiplenmeliyiz.

Türkiye tarımında öncü bir il olan Manisa'mız kurutmalık üzüm ve sofralık üzümde ülke birincisi, kiraz ve ceviz üretiminde ülke ikincisi, zeytin üretiminde ülke üçüncüsü durumundadır. Türkiye üzüm üretiminin %92'sini karşılayan dünyaca da tanınan bir değerdir. Tütünde ülke üretiminin %40'ının, zeytinde %15'ini, mısırda %9'unu, domateste %7'sini, kirazda %7,5'ini, kavunda %6'sını karşılayan tarım kenti Manisa'mız, her türlü yatırımı, tarımda her türlü teşvik ve desteklemeyi hak etmektedir. Tarımla uğraşan nüfus, il nüfusunun %43'üne tekabül etmekte, bu da şuan 500 bin kişi demektir, ilimiz çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 71.000 kişi olup ülkemiz için ne kadar önemli bir Tarım Kenti olduğunun göstergeleridir.

Gelişmiş ülkelerdeki gibi tarımsal politikalarımızı organize edemediğimiz takdirde üretici, sanayici, ihracatçı, sivil toplum örgütleri, kooperatifler ve tüketiciler zincirinin halkalarını oluşturamadığımız takdirde, ülke tarımımızın, geleceğine iyilik etmiş fayda sağlayamamış oluruz kanaatindeyim.

Oda olarak, Kaymakamlığımız ile ortaklaşa hayata geçirdiğimiz organik tarım projeleriyle (üzüm, mısır, zeytin, ceviz gibi) çiftçimizin önünün açılmasını ve yeni bakış açılarıyla, uluslararası piyasalarda ürünlerine pazar bulmaları, ürünlerinin cazip fiyatlara ulaşması hedeflenmektedir. Bu belirlenen hedeflere ulaşabilmemiz için de, çiftçimiz, üreticimiz alabildiğine desteklenmeli olabildiğince korunmalıdır. Bizler üretenler üretmeye, inadına üretmeye devam etmeli, ancak alın terimizin karşılığını almalı, geleceğimize sahip çıkmalı, gelecek nesillerimize de aydınlık, yaşanılabilir, mutlu bir ülke bırakmalıyız.

Mustafa KAÇİRE
Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı